donderdag 15 januari 2015

Voorbereidingen

Als je iets van plan bent, dan is het meestal goed om jezelf voor te bereiden. Dat geldt ook voor als je inzicht wil krijgen in je geldzaken. Ik ben mezelf aan het voorbereiden door alvast een aantal stappen op papier te zetten. Vanaf komende maandag beginnen we met het 'echte' werk.
Maar als jij mee wilt doen, dan vraag ik je ook om iets voor te bereiden.
In de eerste plaats heb je een kasboek nodig, maar een simpel lijntjesschrift werkt ook prima en een goedwerkende pen of potlood. Dat is niet zo moeilijk, wel? Als je trouwens heel handig bent met computers en je maakt liever een lijstje in excel, dan hoef je geen pen en papier klaar te leggen.
Daarnaast is het handig om een map te hebben, liefst 2-rings, zodat je ook papieren en dergelijke goed kunt opbergen.

In de tweede plaats vraag ik je om na te denken over wat je precies wilt weten van je financiën. Dit schrijf je op een lijstje. Wil je weten wat je uitgeeft, of wil je ook weten waaraan je het uitgeeft?
Ik geef een voorbeeld van een lijstje en hierbij neem ik de vaste lasten zoals huur/hypotheek of verzekeringen niet mee, maar alleen de uitgaven waarbij ik de keus heb om ze te doen of niet te doen.
Voorbeeld:
- boodschappen
- kleding en schoenen
- cadeautjes
- benzine
- persoonlijke verzorging
- kapper
- lunchen op het werk
Dit lijstje hoef je niet over te nemen, als je nooit naar de kapper gaat, dan hoef je natuurlijk ook niet te weten hoeveel je eraan uitgeeft, of je zet de kapper onder persoonlijke verzorging, het mag allemaal. Als je rookt, kun je misschien benieuwd zijn wat je uitgeeft aan roken en dan zet je dat op het lijstje. Als je veel snoept, dan kun je dat erop zetten, het is helemaal je eigen keus.

Natuurlijk kun je later altijd nog je lijstje veranderen. Het is en blijft je persoonlijke lijstje, wat jij te weten wilt komen over wat jij uitgeeft. Dat kan gewoon nooit fout zijn. Als je erg veel dingen op je lijstje hebt staan, dan zul je wel meer moeten gaan rekenen dan wanneer je weinig dingen erop hebt staan. Daartegenover staat dan weer dat je wel weer iets beter inzicht krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten