vrijdag 16 januari 2015

Precies

Als je je bezig houdt met je financiën, dan moet je precies en nauwkeurig zijn. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Een nulletje te veel of te weinig opschrijven kan er zomaar voor zorgen dat je begroting niet klopt. Daarom is het goed om regelmatig te checken of alle bedragen wel goed zijn. Helemaal als je iets anders verwacht is het geen overbodige luxe om nog een keer alle bedragen bij langs te gaan.

Naast dat je de bedragen nauwkeurig moet noteren moet je ook eerlijk zijn. Je moet de situatie niet mooier maken dan hij is. Als je 1250 euro per maand verdient, maak er dan ook niet in je begroting 1500 euro van. Het staat wel veel mooier (en waarschijnlijk verdien je het ook wel ;)), maar het gaat erom wat er echt binnenkomt. Hetzelfde geldt voor de uitgaven. Als je vindt dat je veel te veel huur moet betalen, dan is het geen goed idee om een lager huurbedrag in te vullen. Uiteindelijk kom je dan bedrogen uit, want dan denk je dat je meer geld overhoudt dan in werkelijkheid het geval is.

Zo moet je ook geen bedragen verzwijgen. Het kan gebeuren dat je bepaalde aankopen niet aan anderen wilt vertellen. Maar als je bezig bent met je eigen financiële situatie dan moet je die bedragen natuurlijk wel meenemen. Inzicht krijgen in je financiële situatie doe je namelijk voor jezelf. En zelf mag je natuurlijk wel weten waar je geld naar toe gaat.

Wees gerust, stap voor stap wil ik gaan uitleggen hoe je het precies kunt doen en hoe je niets hoeft te vergeten. Maandag gaan we echt van start. Voor nu is het voldoende om je bezig te houden met de voorbereidingen.

4 opmerkingen:

 1. Ik rond bedragen meestal juist naar beneden af. Want ik wil me zelf beslist niet rijk rekenen. Ik heb liever dat het meevalt dan tegen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe hetzelfde als Nicole, eigenlijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat, naar beneden afronden, doe ik met inkomsten waarvan ik niet precies weet hoeveel het is. Met uitgaven die tegen kunnen vallen rond ik ze naar boven af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is natuurlijk een goede tip, alleen de bedragen die je als voorbeeld hanteert, liggen wel erg ver uit elkaar. Van 1250 euro- 1500 euro maken dat doet denk ik niemand. Ik maakte wel van inkomen bv van 1248,19 cent- 1250 euro en dan kom je toch eind van het jaar enkele tientjes tekort. Na beneden afronden is inderdaad een betere tip.

  BeantwoordenVerwijderen