zaterdag 24 januari 2015

Dag 6: resultaten van de eerste week

Het is vandaag zaterdag en dat betekent dat het de laatste dag is van deze week. Ook vandaag houd je al je bonnetjes bij en schrijf je alle uitgegeven bedragen op. Maar vandaag gaan we ook kijken hoe de week is verlopen. Heb je alles opgeschreven en niets vergeten (alle uitgaven van vandaag tellen uiteraard ook mee)?

We pakken nu het lijstje erbij wat we voor die tijd hebben gemaakt. Naar welke categorieën ben jij nieuwsgierig? En hoeveel heb je deze week aan de verschillende categorieën uitgegeven? Het is handig om te werken met verschillende soorten kleurtjes om de verschillende categorieën aan te kruisen. Je kunt ook de verschillende categorieën een letter of een code geven (bijvoorbeeld bo voor boodschappen, kl voor kleding, enz.). Dan is het meteen duidelijk welk bedrag bij welke categorie hoort. Als je dat gedaan hebt, dan tel je alle bedragen bij elke categorie bij elkaar op.
Nu kan het zijn dat je uitgaven hebt gedaan die eigenlijk nergens onder vallen. Zo kun je bijvoorbeeld een schaar hebben gekocht wat niet goed past onder boodschappen, maar ook niet onder een andere categorie, of je moet al de categorie huis en inrichting hebben, dan zou hij daar misschien onder kunnen vallen. In elk geval zijn er altijd wel dingen die niet ergens bij horen en die al helemaal niet regelmatig terugkomen (een schaar koop je waarschijnlijk maar één keer en daarna een hele poos niet meer). Die zet je dan onder 'overige' of 'diversen'.

Werken met een categorie 'overig' kan handig zijn, maar besef wel dat je na een tijd niet precies meer weet wat je daarvoor gekocht hebt.
Als je werkt in excel maak je een nieuw tabblad aan, waar je van deze eerste week per categorie de uitgaven bij elkaar optelt. Als je werkt in een schrift, dan kun je het schrift omdraaien en doen alsof de achterkant de voorkant is, dan kun je op het eerste blad (gezien vanaf de achterkant) de totalen van de eerste week schrijven. Zo heb je het altijd bij de hand.

Nu heb je al een klein overzichtje van wat je uitgeeft. Maar dit is een resultaat van maar 7 dagen en dat wil nog niet zoveel zeggen. Ben je deze week ziek geweest of heb je weinig tijd gehad om te shoppen dan heb je misschien helemaal geen kleding gekocht, terwijl dat natuurlijk niet elke week zo is. Daarom geeft dit een leuk eerste overzichtje, maar zullen we het langer moeten bijhouden om te weten te komen wat je echt uitgeeft aan de verschillende categorieën. En dus gaan we volgende week gewoon weer verder met bonnetjes bewaren en alles noteren.

2 opmerkingen:

 1. Vandaag alles genoteerd en binnen budget gebleven!! Gezin: 2 volwassenen, 3 pubers en 6 katten. Boodschappen: 94,20 Hier reserveer ik 100,00 voor. Diversen 10,27. Verder deze week geen uitgaven. Interessant om te kijken hoeveel er aan elke categorie ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes, fruit, zuivel etc. wordt uitgegeven...soms ook ietwat confronterend...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed gedaan. Ik zit nog aan 150 euro per week. 2 volw. en 2 pubers. Geen huisdieren.
   Ik moet nog hard aan het werk.
   Wendy

   Verwijderen