woensdag 14 januari 2015

Angst

Veel mensen zijn bang. Bang voor getallen, bang voor cijfers, bang voor rekensommen. Je kunt ook bang zijn voor geldzaken of voor schulden. Natuurlijk kun je voor heel veel meer dingen bang zijn, maar ik pik alleen die dingen eruit die met geld te maken hebben.

Angst voor bovenstaande voorbeelden kunnen je belemmeren om met je financiën bezig te gaan. Maar als je er niet mee bezig bent, dan wil dat nog niet zeggen dat het er niet is. Op de een of andere manier zul je je dus over die angst heen moeten zetten. Inzicht krijgen in je geldzaken kan alleen als je de cijfers onder ogen durft te zien. Als je weet hoe je ervoor staat, hoef je er ook niet bang voor te zijn. Mogelijk ben je bang voor de gevolgen, want de cijfers zelf zijn maar cijfers op papier, die doen je echt niets.
Een voorbeeld: stel je hebt een betalingsachterstand. Je moest iets betalen, maar hebt het niet gedaan. Je denkt dat die betalingsachterstand je bang maakt, maar in feite ben je juist bang voor de gevolgen die een betalingsachterstand met zich mee brengt. Bijvoorbeeld een aanmaning met extra kosten of in een stap verder een deurwaarder die bij je op de stoep staat.
Helpt het om dan de betalingsachterstand niet onder ogen te durven zien? Om bijvoorbeeld enveloppen maar niet open te maken? Ik denk het niet. De gevolgen komen toch wel, maar meer onverwacht dan wanneer je precies weet wat er aan de hand is. Je kop in het zand steken helpt misschien wel heel even, maar uiteindelijk zul je er toch een keer aan moeten.

Je kunt ook bang zijn voor rekenen. Dat je helemaal dichtslaat zodra er een rekensom aan te pas komt. Helemaal met geldbedragen kan het overweldigend zijn, omdat je in de meeste gevallen werkt met getallen met een komma erin. Daar is niets aan te doen. Gelukkig hoef je geen ingewikkelde rekensommen te maken als je je financiën inzichtelijk wilt maken. Het is eigenlijk alleen maar optellen en af en toe een keer aftrekken. En met hulp van een rekenmachine is dat denk ik niet het moeilijkste. Als je maar weet wat je aan het doen bent. Daar draait inzicht tenslotte om.


2 opmerkingen:

  1. Of durft te vragen hoe je het moet doen! Ook dat kan een hoop schelen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijf met je schuldeisers in contact, want dan is er veel mogelijk.
    We hebben het zelf ondervonden.

    BeantwoordenVerwijderen