donderdag 5 februari 2015

Dag 13: vaste lasten (verzekeringen vervolg)

Gisteren hebben we het gehad over de verplichte verzekeringen. En zoals ik gisteren al zei, sommige verzekeringen vallen in een grijs gebied. Ze zijn niet allemaal verplicht, maar soms is het noodzakelijk om een bepaalde verzekering te hebben, terwijl dat voor andere mensen niet noodzakelijk is. Iemand noemde al de WA-verzekering. Dit is dezelfde verzekering die ik bedoelde met de autoverzekering die verplicht is als je een auto hebt. Nu is het met de autoverzekering zo dat je verplicht de WA-verzekering moet hebben, maar daarnaast kun je nog uitbreiden met verplicht casco of volledig casco. Dit hangt af van de waarde van je auto.

Voor de rest van de verzekeringen geldt geen verplichting, maar die kunnen wel handig zijn. Vaak geldt de stelregel dat als je iets niet zelf kunt opvangen dat het dan handig is om een verzekering af te sluiten. Ook moet je je altijd afvragen of de premie de vergoeding van de verzekering wel waard is. Zo klinkt een tuinverzekering natuurlijk best leuk, maar is de overlap met een inboedel of opstalverzekering best groot, waarmee de tuinverzekering eigenlijk overbodig is.

Naast de WA-verzekering voor je auto heb je ook een (algemene) aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel heel handig zijn. Dit is een verzekering die schade dekt die je (per ongeluk) bij anderen maakt. In de eerste paar jaar van ons trouwen hadden we deze verzekering niet, maar toen we kinderen kregen hebben we ons toch maar verzekerd. Per kind kostte het nog geen euro per maand meer, terwijl je dan toch tot een bedrag van tig euro schade kunt declareren. Voor het geval dat je kind erachter komt dat je met een steentje heel mooie tekeningen kunt maken op de nieuwe auto van de buren... Op bonje met de buren zit je op zo'n moment niet te wachten en dan is het wel handig om deze verzekering achter de hand te hebben...

Een inboedelverzekering is ook vaak handig. Dan zijn alle spullen in je huis die je kunt vastpakken en meenemen verzekerd. Toen er bij ons uit de schuur een vrij nieuwe fiets werd gestolen enkele jaren terug kregen we het bedrag vergoed door de inboedelverzekering. Toch handig dat we die hadden, maar verplicht is het niet.

Een uitvaartverzekering kan ook handig zijn als je weinig geld achter de hand hebt. Heb je voldoende spaargeld, dan is het in veel gevallen voordeliger om er zelf voor te sparen.

Het is per persoon heel verschillend welke verzekeringen je moet afsluiten. Reis je veel, dan kan een reisverzekering handig zijn, maar als je veel thuis blijft is dat natuurlijk onzin. Bekijk wel per verzekering waarvoor je verzekerd bent. Sommige verzekeringen overlappen elkaar gedeeltelijk en dan is het jammer om daar wel geld voor te betalen, want in schadegevallen keert maar één verzekering uit. Goed om dat eens naast elkaar te leggen en regelmatig te bekijken of de verzekeringen nog steeds goed zijn voor je huidige leven. Door een andere levensfase kunnen weer andere verzekeringen interessant zijn (vergeet dan niet je oude op te zeggen).

Voor alle verzekeringen geldt wel dat je vaak geld kunt besparen door over te stappen naar een goedkopere verzekering. Of sluit een alles-in-eenpakket af, waarbij je alle verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit. Vaak krijg je dan een korting. Op sites als independer.nl kun je gemakkelijk verzekeringen vergelijken. Let dan wel op de voorwaarden en kijk of de dingen die jij verzekerd wilt hebben ook echt verzekerd worden door die verzekering.

Bewaar de polisbladen van de verzekeringen altijd tot zolang ze lopen of tot je een vervangend polisblad hebt gekregen. Declaraties en schadeafhandelingen zijn wel handig om 5 jaar te bewaren.
Vul de maandbedragen voor je verzekeringen ook in op de maandbegroting. Morgen hoop ik een overzichtje te plaatsen hoe die er nu uit zou kunnen zien. Uiteraard vergeet je de uitgaven niet op te schrijven...

7 opmerkingen:

 1. Hai, ik wacht met smart op het vervolg! Je doet het echt leuk. Het wordt me zo al veel duidelijker. Wil je ook eens over energie verbruik schrijven? Hoe je kunt berekenen wat een wasbeurt kost bv en hoe je energie kunt besparen. Dat is voor mij echt abracadabra, haha
  En we hebben een hoog verbruik, dus wat meer inzicht zou best fijn zijn.
  Groetjes Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verzekeringen zijn meestal wel 'handig'. Hoe kom je erbij om een WA verzekering voor jou als persoon niet af te sluiten? Dat is gewoon onnozel of met andere woorden de schade die je zelf kan veroorzaken is zo groot dat je die meestal niet zelf kunt opvangen tenzij je multimiljonair bent. We leven niet in de woestijn in Nederland hè? Dus als je in het begin van je relaas over verzekeringen al aankondigt dat je privé zonder kinderen niet WA verzekerd was ja dan begin ik al te twijfelen over je andere verzekering adviezen. Een reisverzekering is juist dan handig omdat een eventuele repatriëring heel erg duur is, het gaat dus niet om de ziektekosten die via een omweg sowieso wel door je eigen ziektekosten verzekering worden gedekt maar transport bijvoorbeeld niet. Daarnaast is het handig om te weten dat dit al geldt als je 1 voet over de Nederlandse grens zet. Tja en omdat heel veel Nederlanders aan de Duitse of Belgische grens wonen is dat al snel het geval, snappie? Dat betaalt je gewone verzekering dus eventjes niet. Een paar kilometer met een gewone ambulance in Nederland kost hoeveel? 500Euro? 700Euro? En je moet weten dat een aparte verzekering al snel de directe kosten voor je kan overnemen dus je hoeft niet zo snel zelf krediet te hebben of met andere woorden 1000den Euro's voor te schieten in geval van nood want de meeste burgers hebben dat gewoon niet liggen op hun betaalrekening. Nou zit je dan in een buitenlands ziekenhuis....In USA dus buiten Europa moet je al een verzekeringskaartje kunnen laten zien dat internationaal erkend is anders moet je zelf schokken en kun je dat niet dan ga je nog net niet dood maar een dure operatie die dan noodzakelijk zou kunnen zijn om je te redden wordt niet gedaan - no money no treatment of laten we het omdraaien - no pay, no cure? Ja achteraf is men altijd verstandiger. Nee ik werk niet in de verzekeringen noch heb ik familie die daar hun inkomen mee verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou mijn tips over budgetteren en begrotingen dan ook niet over nemen, want dat deed ik eerst ook niet. Ik had geen idee wat er in kwam en wat er uit ging. Het was geen bewuste keus op dat moment om niet WA verzekerd te zijn en ik zou het niemand aanraden.

   Verwijderen
 3. Realmam, je bent er eerlijk over maar ik zou toch zeker informeren om je beter te laten dekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe je kunt berekenen wat een wasbeurt kost bv en hoe je energie kunt besparen.


  เย็ดสาว

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Your blog was absolutely fantastic!
  Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
  Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
  ผลบอลเมื่อคืน

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,

  U bent op zoek naar een goed aanbod om uw bedrijf te verjongen of bent op zoek naar een lening om uw huis te bemachtigen. We kunnen u deze lening verstrekken voor al uw verzoeken, neem contact met mij op per e-mail:
  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  Bestandsnummer: +33784505888

  BeantwoordenVerwijderen