maandag 2 februari 2015

Dag 11: vaste lasten (deel 2)

Vandaag gaan we weer verder met de vaste lasten. Vorige week hebben we de woning (lees huur/hypotheek) bij de kop gepakt. Dit keer is het de gas-water-licht aan de beurt. Hiervoor heb je vaak verschillende leveranciers, ook al kun je goed gas en elektriciteit bij hetzelfde bedrijf afnemen en dan krijg je beide zaken op dezelfde factuur gefactureerd. Meestal is dit een bedrag wat je maandelijks moet betalen. Aan het eind van het jaar (wat contract betreft, dus dit kan voor de één in oktober liggen en voor de ander in mei) krijg je een eindafrekening.
De maandelijkse bedragen die je voor gas en elektriciteit betaalt zijn een schatting van je verbruik, pas bij de eindafrekening kijkt de leverancier hoeveel je daadwerkelijk verbruikt hebt. Is dat meer dan de schatting dan moet je bijbetalen. Is het minder, dan krijg je geld terug. De maandelijkse bedragen zijn daarom ook gelijk. Terwijl iedereen in de winter veel meer gas en elektriciteit verbruikt dan in de zomer, want dan hoeft de verwarming niet aan en ook heb je dan veel minder kunstlicht nodig. Gemiddeld betaal je dus ongeveer het goede bedrag. Terwijl je in de zomer maandelijks veel te veel betaalt en in de winter veel te weinig.
Als je over wilt stappen van energieleverancier is het goed om met bovenstaande rekening te houden. Het beste is om over te stappen in de tijd dat je de eindafrekening krijgt. Dan heb je een heel jaar betaalt en krijg je de afrekening die je anders ook zou krijgen. Als je bijvoorbeeld vlak voor de zomer overstapt, terwijl je contract in oktober afloopt dan is de kans heel groot dat je fors moet bijbetalen. Dit komt omdat je de hele winter eigenlijk te weinig betaald hebt en je hebt de zomer niet afgewacht om dat te compenseren.

Misschien denk je nu wel: overstappen? Het zou toch gaan om de maandbegroting? Dat klopt helemaal, maar zo af en toe een tip tussendoor kan geen kwaad toch? Want een heel goede tip om wat extra geld te besparen is simpelweg door over te stappen van energieleverancier. Met je laatste jaarafrekening kun je precies zien hoeveel je ongeveer per jaar verbruikt. Er zijn heel wat vergelijkingssites (bijvoorbeeld de site van de consumentenbond of gaslicht.com) waar je je verbruik kunt invoeren (neem je verbruik wat ruimer, want met een strenge winter is de kans groot dat je dan kunt bijbetalen) en waarbij je met één klik op de knop kunt zien hoeveel je kunt besparen door over te stappen. In veel gevallen krijg je er een overstapbonus bij die toch mooi meegenomen is. Ik ben inmiddels al vaak overgestapt en het heeft mij geen problemen opgeleverd, alleen krijg je de rekening van een ander bedrijf.
Mocht je niet willen overstappen dan zou ik de tip mee willen geven om je energieleverancier op te bellen en alleen maar te zeggen dat je overweegt over te stappen en te vragen of ze nog een leuk aanbod hebben. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan en toen kreeg ik zonder moeite een lager tarief en bij de eerste maandtermijn een korting van 25 euro. Dat was het telefoontje zeker waard!

In de maandbegroting schrijf je de maandelijkse bedragen voor gas, elektriciteit en water onder de cijfers van de huur of hypotheek. Als je de bedragen per kwartaal betaalt dan deel je dat bedrag door 3 en vult dat bedrag in. Wij betalen voor het water in 10 termijnen. In juli en augustus krijgen we de afrekening en dan betalen we desnoods iets bij als we te weinig betaald hebben. Het bedrag wat we betalen is rond de 10 euro per maand en daarom hanteer ik dat ook als maandbedrag en reken ik het niet om naar 12 maanden. Maar het kan best zijn dat jij dat liever wel doet, dat is helemaal prima.
Ook voor gas, water en elektriciteit stop je de jaarafrekeningen van de laatste vijf jaar bij elkaar in de map, naast het contract wat je hebt afgesloten voor deze zaken. Zo heb je het overzichtelijk bij elkaar en kun je snel je verbruik opzoeken als je dat nodig hebt.

Vergeet je niet je uitgaven bij te houden van de maand februari? Een nieuwe maand, nieuwe kansen ook wat uitgaven betreft!

1 opmerking:

  1. Hallo, ik volg je trouw! Ik vind het erg interessant en leerzaam. Fijn ook zo in kleinere stappenJe gaat zo wel bewuster op je uitgaven letten, als je alles noteert!

    BeantwoordenVerwijderen