dinsdag 3 februari 2015

Dag 12: vaste lasten (gas/water/elektriciteit vervolg)

Ik heb gisteren nog iets vergeten over gas/water/elektriciteit. Ik had het gisteren al even over dat je in de zomer veel minder energie en gas verbruikt dan in de winter. Als je wilt weten hoeveel je precies verbruikt is een eindafrekening misschien een beetje vaag. Daarom kun je ook zelf voor inzicht gaan zorgen door regelmatig de meterstanden te noteren. Hiervoor kun je regelmatig de meterkast induiken. Ik schrijf ze wekelijks op maandagmorgen op. De standen van energie en gas, de getallen achter de komma zijn niet zo interessant, die kun je weglaten. Zo weet ik precies hoeveel ik wekelijks verbruik. Als het erg koud is dan is het gasverbruik veel hoger. En als ik een weekje veel mijn oven gebruik, dan is het elektriciteitsverbruik veel hoger. Zo komen we minder snel voor verrassingen te staan bij de eindafrekening.
De stand van het water kun je ook noteren, maar vaak zit die meter op een wat lastiger plek (bij ons onder de grond) en verbruiken we 'slechts' 1 a 2 kuub per week en je betaalt ook niet zoveel voor water. Dat wil niet zeggen dat we niet zoveel mogelijk water proberen te besparen voor het milieu, maar we schrijven de waterstanden niet op.

De meterstanden die je hebt genoteerd kun je vergelijken met andere huishoudens via de site van het nibud.nl. Zit je gemiddeld, of eronder of juist erboven? Als je erboven zit dan moet het niet moeilijk zijn om te besparen. Met heel veel besparingen lever je amper in op woongenot. Bijvoorbeeld door na het opladen alle opladers (telefoon, tandenborstel, laptop ed) meteen uit het stopcontact te halen. Laat apparaten ook niet standby staan, zet ze desnoods uit met een stekkerdoos met een aan/uitknop. Dit zogenaamd 'sluipend' energieverbruik merk je nauwelijks, maar op jaarbasis zie je er wel wat van terug.
Er zijn nog wel meer tips te geven (en te vinden op internet!) om te besparen op je gas en elektriciteit. We focussen echter nu eerst op onze maandbegroting en uitgaven. Dus morgen gaan we weer verder met de volgende categorie van de vaste lasten: verzekeringen.

3 opmerkingen:

  1. Op de site van Milieucentraal staat een link waarmee je je eigen energieverbruik met het gemiddelde energieverbruik kunt vergelijken: http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het nadeel van weinig waterverbruik is dat sommige grote steden in Duitsland bijvoorbeeld last hebben om het riool schoon te houden. Die steden hebben vervolgens hogere kosten van reiniging en wie mag dat betalen? Natuurlijk de burgers zelf die juist zo min mogelijk water verbruiken en daarmee verwachten goed te zijn voor hun portemonnee en mogelijk ook milieu..... Belasting op Leidingwater (BOL) wordt geheven op grond van de Wet belastingen op milieugrondslag. De waterschappen dragen deze belasting af aan het Rijk. U betaalt BOL voor de eerste 300m3 verbruik. Het tarief is 0,33 eurocent p/m3.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

    ดูหนังออนไลน์

    BeantwoordenVerwijderen