Als het goed is, hebben we nu al onze inkomsten op een rijtje. Vanaf vandaag gaan we ons bezig houden met de uitgaven. Deze zijn globaal in drie verschillende categorieën in te delen. In de eerste plaats zijn er de vaste lasten die elke maand terugkomen en waar je niet gemakkelijk onderuit kan zonder verstrekkende gevolgen. Ik bedoel dan de kosten voor huur of hypotheek (tenzij je hem al hebt afgelost natuurlijk), kosten voor gas en elektriciteit en water, en een paar verzekeringen, met name de zorgverzekering en de opstalverzekering zijn hierbij belangrijk. Sommigen zetten boodschappen hier ook onder, omdat je voor je dagelijkse behoeften natuurlijk wel moet eten en drinken. Ik kies daar niet voor, omdat het bedrag voor boodschappen niet maandelijks gelijk is, maar heel erg kan verschillen.
De tweede categorie bevat vrijwillige vaste lasten, omdat ze maandelijks (of een andere periode) terugkomen. Het verschil met de eerste categorie is dat je zelf de verplichting bent aangegaan. Bijvoorbeeld telefoon, internet, tv. Je kunt zonder, maar als je ervoor gekozen hebt betekent dat wel een betalingsverplichting. Hetzelfde geldt voor het hebben van een auto. Als je er één hebt, dan moet je die verzekeren en wegenbelasting betalen. Dat is een verplichting en daarom een vaste last, maar die ben je zelf aangegaan, je kunt zonder (in de meeste gevallen). Ook rente en aflossing op schulden vallen onder deze categorie, als je geen schulden hebt, dan ben je meteen van deze kosten af.
De derde categorie bestaat uit variabele lasten, dat zijn al die uitgaven die geen verplichtend karakter hebben en ook niet regelmatig terugkomen. Ze zijn nuttig of leuk, maar je kunt in de meeste gevallen ook zonder. Hieronder vallen cadeautjes, benzine, boodschappen, uitstapjes, vakantie etc.
Soms is het helemaal niet duidelijk tot welke categorie een uitgave hoort. En het kan zijn dat een heel andere indeling voor jou beter werkt dan voor iemand anders. Dat is ook niet erg. Deze categorieën geven alleen maar aan welke prioriteiten je moet stellen als het gaat om geld uitgeven. Die eerste categorie is daarbij heel belangrijk. Een huurachterstand of hypotheekachterstand kan grote problemen geven. Dus die betaal je voordat je een vakantie boekt of een groot cadeau koopt. Daarna is de tweede categorie aan de beurt om te betalen. Lukt dat niet, of wil je dat niet meer? Dan zeg je die verplichtingen op of je kiest voor een goedkoper alternatief.
De komende dagen gaan we beginnen met de uitgaven in de maandbegroting, waarbij we globaal deze drie categorieën aanhouden. Dan zal ik ook proberen tips te geven om prioriteiten te stellen van de uitgaven die je hebt.
Vergeet je niet om de bonnetjes van vandaag en de uitgaven te noteren?
Watvind ik het toch leuk hoe je zo iemand helpt overzicht te krijgen! Erg handig en zeer bruikbaar
BeantwoordenVerwijderen