Gisteren hebben we alle inkomsten opgeschreven die elke maand terugkomen. Er is ook een aantal inkomsten die je wellicht hebt, die niet maandelijks terugkomt. Die gaan we nu noteren. De kinderbijslag wordt bijvoorbeeld altijd aan het begin van een kwartaal gestort. Om dit in de maandelijkse begroting te kunnen opschrijven deel je dat bedrag door drie (want elk kwartaal heeft drie maanden). Als je bijvoorbeeld één kind hebt waarvoor je elk kwartaal 191,65 euro krijgt, dan schrijf je bij de inkomsten op de maandbegroting dus 65,88 op.
Je loon hoeft ook niet maandelijks binnen te komen. Soms krijg je elke week je loon. Dat kan bijvoorbeeld als je een nul-urencontract hebt, terwijl je toch met enige regelmaat werkt. In zo'n geval pak je je loonstrookjes (of je bankafschriften) erbij van de laatste drie maanden. Dan tel je alle bedragen van loon bij elkaar op en je deelt dat door drie. Dan heb je een schatting van hoeveel je gemiddeld per maand verdient. Daarbij ga ik ervan uit dat je ook dit jaar ongeveer evenveel werkt en gaat verdienen.
Als je verwacht dat het anders gaat worden, dan geeft dat niet. De begroting die je maakt is de begroting van dit moment. Op een later tijdstip kun je dat altijd weer aanpassen.
Je kunt ook elke vier weken je loon gestort krijgen op je rekening. Dat betekent dat je 13 uitbetalingen hebt in het jaar (vaak in december 2 keer). Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt de 13e keer loon zien als 13e maand en als een extraatje in december. Dan kun je je loon over 4 weken opschrijven onder inkomsten. Als je het niet ziet als een extraatje, maar als normaal inkomen wat je verdiend hebt en ook gebruikt om dingen mee te betalen, dan kun je je loon vermenigvuldigen met 13 en het bedrag dat daaruit komt delen door 12. Dan krijg je als je het goed doet een iets hoger bedrag, wat omgerekend je maandinkomen is.
Op deze manier bekijk je alle bedragen die je niet maandelijks binnenkrijgt. Probeer ze om te rekenen naar een maandbedrag en vul dat bedrag in.
Als laatste vul je het kopje 'overig' in. Hier kun je een schatting maken van overige bedragen die je af en toe krijgt. Ga altijd aan de lage kant zitten, dan valt het eerder mee dan tegen. Je kunt hierbij denken aan spullen die je verkoopt op marktplaats of geld wat je toegeschoven krijgt voor je verjaardag. Eigenlijk alles wat niet 'vast' staat dat je het krijgt, maar wat je wel verwacht.
Dan laat je nog een paar regels wit voordat je een totaal schrijft. Mocht je nog iets te binnen schieten wat nog niet op het lijstje staat, dan kun je dat dan later nog toevoegen.
Handig om het zo in kaart te brengen! Bij mij voelt het toch altijd chaotisch.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt