woensdag 4 februari 2015

Dag 13: vaste lasten (verzekeringen)

De laatste categorie van de vaste lasten bestaat uit de verzekeringen. En tegelijk is dat de overgang naar de vrijwillige vaste lasten. Want er zijn verzekeringen die verplicht zijn. Maar er zijn ook verzekeringen waarvoor je wel of niet hoeft te kiezen en er zijn zelfs verzekeringen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te hebben. Maar eerst de verplichte verzekeringen, deze zijn door de overheid verplicht gesteld.

In de eerste plaats is dat de zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland. Je kunt vrijwillig kiezen voor aanvullende verzekeringen, hoeveel je daarvoor wilt betalen is helemaal aan je zelf en dat hoeft dus echt helemaal niet. Ik heb al een paar jaar alleen een basisverzekering zonder aanvullende verzekeringen, maar wel met een maximaal eigen risico. Dan betaal je het minste premie, maar als je wat krijgt moet je zelf ook veel betalen. Dat is een eigen keus.
Meestal wordt de premie maandelijks afgeschreven. Maar in ruil voor korting kun je er ook voor kiezen om het per kwartaal, per half jaar of per heel jaar te betalen. In dat geval reken je de bedragen om naar wat je per maand kwijt bent en vul je dat in op de maandbegroting.

De tweede verzekering die verplicht is is de opstalverzekering. Dit geldt alleen voor mensen die een koophuis hebben. Als je zo'n verzekering niet zou hebben zou je een groot probleem krijgen met de bank als je huis afbrandt. Dan is je huis weg, maar je hypotheek moet je dan wel aflossen. Iedereen snapt dat dat een probleem is en om die problemen voor te zijn moet je dus bij het kopen van een huis verplicht een opstalverzekering afsluiten.

De derde verplichte verzekering is een verzekering voor je voertuig. Als je een auto, motor of brommer hebt moet je die verzekeren. Uiteraard heb je deze verzekeringen niet nodig als je geen voertuig hebt. Ook dit is geen overbodige verzekering, want deze verzekering dekt de schade wanneer je met je voertuig anderen schade toebrengt. Heb je geen voertuigverzekering, dan loop je kans om een grote boete te krijgen.


Bij sommige hypotheken is het verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Omdat deze zo gekoppeld is aan je hypotheek schreef ik er hier ook al over. Los van je hypotheek kun je ook een levensverzekering afsluiten, maar dit is zeker niet verplicht en helemaal je eigen keus.
We komen hiermee bij de verzekeringen die niet verplicht zijn en daar wil ik morgen verder op door gaan.
Voor nu schrijf je de maandbedragen van de verplichte verzekeringen in de maandbegroting, waar het nodig is omgerekend naar een maandbedrag. Ook stoppen we alle polissen in de map. De zorgverzekeringpolis bewaar je in elk geval twee jaar. De declaraties voor de zorgverzekering bewaar je 5 jaar. De andere verzekeringspolissen bewaar je tot je een vervangend polisblad hebt gekregen of tot hoelang de verzekering loopt.

Vergeet ook niet om ook weer alle uitgaven van vandaag te noteren.

4 opmerkingen:

  1. hoi, volgens mij is een WA verzekering ook verplicht. Leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De aansprakelijkheid verzekering is niet verpicht maar is zeer zeker wel aan te raden!

      Verwijderen
  2. Als medewerker van een verzekeringsorganisatie weet ik als geen ander hoe onwetend mensen zijn over het hebben en houden van verzekeringen. Voor het gros van de mensen is het een taak waar enorm tegenop gekeken wordt. Hierdoor worden onnodig kosten gemaakt en in het ergste geval is men onvoldoende verzekerd wat gigantische gevolgen kan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

    ดูหนังออนไลน์

    BeantwoordenVerwijderen